Havefest!

Havefest!

Nu siger kalenderen godt nok slut-oktober. Men derfor kan man jo godt holde en havefest. Og vi manglede at få fejret færdiggørelsen af drivhuset ordentligt. Der er en masse naboer, der har bidraget med stort og småt. Det var på tide at få sagt tak herfor.

Så der er blevet lavet lister, købt ind og kokkereret de seneste dage, og i går troppede størsteparten af naboerne op til en rigtig hyggelig dag.

Vi startede selvfølgelig ude i drivhuset med bobler og chips og snak. Vejret glimrede ved, at være væsentlig bedre en forudsagt af meteorologerne, og det siger vi tak for. Så der blev sågar spillet lidt vikingespil på den nye græsplæne.

Men nu er det jo oktober. Så kaffen og det efterfølgende måltid blev indtaget i stuen. Der er trods alt ikke plads til 18 personer inde i drivhuset.
Menuen var lige til en havefest: Skinke og grillpølser med kartoffelsalat, bagte kartofler og almindelig salat. Og så var der jo is og brownies til dessert. Mums!

Vi vil gerne endnu engang takke naboerne for at bidrage til både drivhus og den gode stemning.

Dette bliver årets næstsidste skriv om drivhuset. Jens går lige nu og brygger på et lille indlæg om vores erfaringer med den entreprenør, der har lavet platformen til drivhuset. Disse erfaringer er desværre ikke super positive, men vi tænker, at de kan være gode at dele, så andre ikke foretager de samme fejl som os. Mere herom senere.

Lad der blive lys

Lad der blive lys

Ja elektrikeren har ikke været her endnu, men man kan jo komme langt med en - ikke særlig dekorativ - gul forlængerledning. Og vi kunne altså ikke vente. Vi ville se huset med lys i.

Græs og dekorationer

Græs og dekorationer

Det sidste hårde arbejde er nu officielt afsluttet. Helle har sat et hak ved den store opgave, der består i opretning af underlaget rundt om drivhuset og vandhullet, samt såning af græs. Så nu krydser vi fingre for nogle lune sensommerdage, så græsset lige kan nå og få fat, inden vinteren sætter ind.

Det først parti græs der blev sået er faktisk blevet klippet én gang, og skal lige straks klippes igen. Så skrænterne rundt om drivhuset har så småt forvandlet sig fra jordfarvet til grønt. Og det pynter gevaldigt.

Vi har sågar haft gæster til spisning i huset, så det bliver nu præsenteret for folk.

Ellers går vi og venter på elektrikeren, der har meldt sin ankomst i næste uge, og derefter går vi nok i vinterhi på byggefronten - i hvert fald den udendørs.

Indeværende weekend har været brugt på at hygge ude i drivhuset. Helle har fået dekoreret med nogen af alle de ting, der har samlet sig det sidste års tid under overskriften: “det kan pynte ude i drivhuset”. Så der er så fint og hyggeligt.
Jens har været i gang med strips og “planteøjer”, så en 30m lyskæde nu løber rundt i kanten af drivhuset, hvilket vi synes virker gevaldig befordrende på hyggen.

Vi tænker der nok kommer et skriv eller to mere, inden vi går helt i vinterhi. Og så følger vi jo op til foråret. Og et enkelt billede eller fire i løbet af sommeren kan heller ikke udelukkes. For vi skal ikke lægge skjul på, at vi er meget tilfredse med glashuset.

Og så til billederne. Skrivekarlen har været lidt doven med indlæggene - det beklager han - så der er billeder fra en lidt længere periode.

Enden er nær!

Enden er nær!

Vi kan for alvor spotte målstregen i det fjerne. Så fremskridtene er ikke så store og tydelige mere, men ikke desto mindre vigtige.

Tiden bliver brugt på at sprede fugesand, så græs, finde de sidste planter til bedene frem, og ikke mindst oprydning. Selv værkstedet er blevet ryddet op oven på sommerens kaos. Og værktøjet til drivhussamling er blevet hængt på plads. Med andre ord, så er huset nu samlet helt færdigt.

Helle er begyndt at øve sig som brolægger, da der er et lille hjørne mellem rampe og platform, hvor der skal sættes nogle pigsten. At dømme efter det foreløbige resultat, så er der et vist talent!

Ellers er vi så småt begyndt at vende opmærksomheden mod resten af haven. Vi kan ikke skjule, at den varme, tørre sommer kombineret med drivhusprojektet, har efterladt resten af haven i en tilstand, der ikke lever op til vores sædvanlige standard. Men vi kan jo ikke være to steder på en gang.

Men ellers begynder diverse glasting, blomster og snart også lyskæder og andet godt at finde sin vej ind i huset. Vi forventer, at det bliver totalt hyggeligt.

Nå ja, og så er der begyndt at komme sådan noget sjovt grønt noget frem på mange af havens plane arealer. Det har Jens været nødt til at klippe. Gad vide, hvad det mon er for noget?

Tilplantning

Tilplantning

Vi er gået amok med tilplantning af bedene omkring drivhuset. Det er så godt at se alt det grønne brede sig der, hvor der for ganske få uger siden herskede kaos med bunker af alle mulige slags og generelt byggerod.

Men først en rigtig god nyhed: I går var vores flinke brolægger forbi - som aftalt - og gøre de sidste detaljer færdige. Så nu er der skåret fliser efter alle kunstens regler, så der ikke længere er huller under drivhuset der, hvor vi har støbt. Det pynter!
Samtidig fik han også gjort stensætningerne helt færdige. Vi skulle lige bestemme os for, hvordan det skulle gøres. Det er gjort, og de er leveret som aftalt. Så nu er der en pæn afslutning med nogle fine rundede hjørner. Så skal vi bare have fundet nogen planter til at skjule jorden for ukrudtet.  Men mon ikke det lykkes.

Som det mellemste billede herunder afslører, så er det også blevet tid til at feje fugesand ned i mellemrummene mellem fliserne. Så i en periode er der dømt sand på gulvet derude.
Enkelte grønne ting har sneget sig ind i huset. Dog næppe nogen stor overraskelse for nogen.

Ellers er vi nu færdige med kanten rundt om havedammen, samt tilplantningen af det tilstødende bed. Så der kan vi nu vande i rigelige mængder, og ellers vente på at planterne vokser til. Og det tager formodentlig 2-3 år, før det for alvor bliver til noget.

Som tidligere nævnt, så endte vi op med at skulle dænge ret store mængder jord op omkring forhøjningen til drivhuset, så fliserne ikke ville glide ned igen. Og så store mængder jord kan ikke bare stå for sig selv. Dels er det sgutte for kønt, og dels vil det ende med at blive besat af ukrudt. Så noget må gøres.

En del af arealet bliver græs, og det hjørne der støder op mod havedammen bliver til et bed. Altid godt med en undskyldning for at plante noget pænt.

Der har vi igen prøvet at planlægge lidt mere i detaljer. En del af rammen omkring vores summen har været, at vi skulle prøve at få planter vi allerede havde bragt i spil. Så bedet er i høj grad sammensat af stauder vi har taget rundt omkring i havens krukker og bede, og så suppleret op med nogle velvalgte indkøb.

Hostaerne i krukkerne der ses i forgrunden på et af billederne skal ikke blive der. De skal ned i jorden, men lige nu er ikke det bedste tidspunkt for håndtering af hosta. Så de kommer i jorden senere. I øvrigt sammen med flere af samme slags, der står og pynter i nogle krukker ved indkørslen lige nu.

PS: Vi får adskillige tomme krukker - gad vide, hvad der skal ske med dem?

De mange små timian på de to første billeder skal bruges i de små smalle jordstykker i forbindelse med stensætningerne. Der er også indkøbt nogle græsser, der skal ned i samme jordstykke.

Endelig skal der flyttes flere planter fra resten af haven til bedet på hjørnet. Det kommer stille og roligt, når planterne og vi er klar.

Ellers begynder vi lige så stille og roligt at bevæge os rundt i resten af haven, hvor overskydende jord, kompost og sand vil blive brugt til at rette plænen ud. Ved samme lejlighed bliver der eftersået ved nogen af de bare pletter sommerens tørke har efterladt.

Mere anlægsarbejde

Mere anlægsarbejde

Jeps, vi er stadig i gang med anlægsarbejdet rundt om drivhuset. Og vi begynder at kunne ane det endelige resultat. Og vi er rigtig godt tilfredse med, hvordan det er faldet ud. 

Vi har siden sidste post koncentreret os om området ved havedammen og skråningerne omkring drivhuset. Umiddelbart kan man godt synes, at billederne er de samme som sidst, men der er faktisk fremskridt at spore. Men eftersom vi er gået ind i slutfasen, så er en stor del af det der laves i detaljeafdelingen. For eksempel er vi begyndt at så græs rundt omkring. Det ses ikke endnu, men vi satser på, at et grønt skær snart spreder sig rundt omkring. Ved samme lejlighed er der også blevet lavet reperationer af græsplænen andre steder i haven. Ikke pga. tørken, men fordi plænen har sat sig efter jordvarmeprojektet for 10 år siden. Mon ikke den proces så småt er afsluttet?

Brolæggeren kigger forbi på søndag. Så skulle vi få skåret de sidste fliser til, så flisebelægningen er helt færdig, og stensætningen omme på bagsiden af huset bliver også gjort færdig. Derefter kan Helle få de sidste jordstakke fordelt, og så kan der sås græs, så et mere færdigt udtryk dukker op af bunkerne.  Vi glædes og glæder os!

Anlægsarbejdet skrider fremad

Anlægsarbejdet skrider fremad

Huset er - stadig - næsten færdigt. Det er ikke der, energien lægges lige nu, da det strukturelt er færdigt og stabilt.

Så nu bruges energien på anlægsarbejdet rundt om huset. Og det begynder virkelig at tage form. Og nu vejret viser sig fra en lidt køligere og fugtigere side, har vi besluttet os for at begynde tilplantningen af bedet ved den nye dam. Hvis den fugtige periode fortsætter, kan såning af græs sågar komme på tale.

Jens har haft ansvaret for en passende tilfældig stabling af sten rundt langs havedammen, og Helle knokler stadig med at stable jord i passende formationer, så det rigtige bløde, organiske udtryk dukker frem af jordbunkerne.

Brolæggeren er efter sigende ramt af Smukfest i Skanderborg, men vi håber, at eftervirkningerne ikke er for hårde, så vi i næste uge kan få de sidste fliser skåret til og lagt på plads. Så begynder det for alvor at se færdigt ud.

Der er stadig nogle områder, hvor vi ikke helt har besluttet hvad der skal plantes endnu. Der er bla. kommet nogle græsrabatter ved de to stensætninger, som vi ikke havde regnet med at få. Så der skal der f.eks. findes nogle forholdsvis lave, robuste og tørketålende planter. Men vi kaster os ude i det med krum hals. Går det galt, kan man jo altid trække planterne op igen, og prøve noget andet. Og en tur på en planteskole kan man jo altid klare.

Og så er der hele indretningen af selve huset. Den er vi ikke rigtig nået til endnu. Men med Helle som dekorationsmester bliver det uden tvivl hyggeligt.

Formning med jord og sten

Formning med jord og sten

Drivhuset nærmer sig så småt færdig tilstand. Der er nu sat døre i, og de sidste krampetrækning er montage af nedløbsrør - vi satser på, at det engang begynder at regne igen.

Dagen i går blev brugt sammen med tørbeton, vand og naboens betonblander. Vi fik lavet passende mængder færdig beton, og fik dette hældt ned i hullerne ved hjørnerne på drivhuset. Så nu er det støbt fast til underlaget. Vi satser på at dette holder skidtet på plads, når nu efterårs -og vinter-stormene melder deres ankomst. En hvis nervøsitet vil nok melde sig ved de første blæsevejr.

Brolæggeren kommer i næste uge og skærer fliser til, så de knap så dekorative huller ved hjørnerne bliver dækket med fliser.
Herefter kan elektrikeren få lavet strøm, og så er det vist i det store og hele det, indtil der er overskud til at tænke på udsmykning med blomster, lyskæder og andet godt. Men det kommer nok til at vente lidt endnu.

De absolut største forandringer der er sket omkring huset, er på omgivelserne. Helle er kommet rigtig langt med at justere højden på de jordstakke vognmanden har smidt omkring forhøjningen, og der er blevet justeret på højden af arealet omkring huset, så det spiller godt sammen med niveauet på rampen.

Havedammen begynder også at tage form. Vi har - mens pengepungen lå og rystede - hældt en pokkers masse vand i, så vi har kunnet komme videre der også. Så gummidugen er så småt på plads, og vi er begyndt at bygge kanterne op med klyner og rigelige mængder sten. Når det er på plads, så fylder vi vand i helt op til kanten. Og så kan det jo godt hænde sig, at kanten skal justeres lidt her og der.
Som absolut sidste opgave omkring dammen, bliver gummidugen skåret til. Det er sgu altid med en hvis rysten på hånden, at de snit lægges.

Smid ikke med sten...

Smid ikke med sten...

...når du har et glashus! Yes sir! Der er kommet glas på huset. Så nu udestår mindre detaljer som døre og nedløbsrør samt faststøbning. Ellers så er selve huset færdigt. Der mangler også tilpasning af fliser, der hvor drivhusfødderne er, samt lidt elektrikerarbejde. Ellers kan enden ses.

Vi havde Lisbeth, Anna, Poul, Erik og Magnus på besøg i lørdags.

Der blev arbejdet igennem med silikonefuge, glasstykker i varierende størrelser og smarte fastgørelses lister. Der blev hurtigt dannet en hente-glas-spritte-af-fuge-klemme-fast-gruppe, der i stigende tempo fik de 450kg hærdet glas flyttet fra deres trygge vugge i den meget solide palle og over på glashusets vægge. Vi sørgede for, ikke at stå alt for meget i vejen.

Mens der blev arbejdet på drivhuset for fuld musik blev der også arbejdet på de forhåndenværende anlægsprojekter. En stenbunke blev flyttet, en halv kubikmeter stabilgrus ligeså. For at runde det hele af, blev der også spredt jord og kompost ud, så vi nu er lidt tættere på at være færdig med jordarbejdet. Der er dog nok til et par dage eller 15 tilbage endnu.

Der blev også nedsat et hurtigarbejdende dekorationsudvalg, der i forrygende tempo fik bragt en masse af Helles fine keramik ud i haven. Vi tænker dog, at vi skruer en lille smule tilbage på mængderne, når først der skal sættes planter.

I løbet af dagen lå haveslangen med snuden nede i det nye bassin med vandet løbende. Så vi har rent faktisk så meget vand i, at afstikningen af vandkanten kan begynde. Så kan vi forhåbentlig komme noget længere med bed og dam. Og så kan vi blive færdige med jordvolden ved drivhuset. Vi skubber lidt til dominobrikkerne lige nu.

Dagen blev afsluttet med kaffe i det nye hus, og dagens arbejdshold satte sin signatur.

Tak til vores flittige arbejdsbier. Både hårdt arbejdende og hyggelige at være sammen med.

Rejsegilde!

Rejsegilde!

Ja, ok. Ikke ligefrem med flag og krans, men derfor er dagen alligevel en fest. Jens er nemlig blevet færdig med at samle skelettet til drivhuset. Så næste skridt bliver at sætte glas rundt "forneden", herefter skal drivhuset støbes fast, og til sidst skal der glas på taget. Og så er der alle detaljerne med døre, vinduer, lamper osv.

Forudsætningen for at kunne komme i gang med opsætningen var, at entreprenøren langt om længe fik sig snøvlet færdig med den platform drivhuset står på. Det er han nu.

Men når alt kommer til alt, så er anlægsarbejdet blevet pænt, og vi glæder os til at få de sidste detaljer på plads. Men Helle skal lige have flyttet rundt på nogle kubikmeter jord, før brolæggeren kan gøre de sidste detaljer færdige.

Vi er så småt begyndt at tænke over, hvad der mon skal plantes i al den friske jord, der ligger over det hele. Vi tænker ikke, at det hele bliver græs. Det bliver spændende.

Meccanobyggesættet tager form

Meccanobyggesættet tager form

Tingene skrider for alvor frem nu. Og hvor er det en lettelse.

Brolæggeren går i skrivende stund rundt ude i varmen, og gør rampen op til platformen klar. Så fremover kan vi komme op på platformen uden at få skoene fulde af sand (og ødelægge flisebelægningen).
Parallelt med dette er de gået i gang med at sætte sten til den stensætning, der skal holde sand og fliser på bagkanten ind mod hækken på plads. Det ser lovende ud.

I de sidste dage af ferien har Jens været i gang med det helt store Meccanobyggesæt. Alle siderne er nu samlet og klar til montage på sokkelen.
Samtidig er samlevejledningen blevet nærstuderet til det næste skridt i processen. For det viser sig ret hurtigt, at en karnap på drivhuset øger kompleksiteten på tagkonstruktionen betragteligt. Men der er fortsat optimisme i forhold til en succesoplevelse!

Håbet er, at den kommende weekend betyder kraftige fremskridt på drivhusbyggeriet. Vi får assistance fra Svendborg, så der skal sættes glas i den nederste del af drivhuset og forhåbentlig når vi også, at få smidt beton i hullerne til fundamentet, så drivhuset kommer til at stå fast.

Vi er med andre ord atter optimistiske, og glæder os SÅ meget til at blive færdige.

Fliser og bundramme på plads

Fliser og bundramme på plads

Så sker der noget igen! - Og ja, det var på tide. Vores entreprenør har endelig fundet en brolægger. Og han og hans hjælpere farer rundt som fluer i en flaske. Så i løbet af nul komma vupti, så var der lagt fliser på hele platformen. Dem er vi så i mellemtiden gået i gang med at fjerne enkelte af igen. Der skal nemlig bores nogle huller til benene på den ramme, der skal holde drivhuset. Denne opgaver er også klaret, så rammen står direkte på fliserne. Det betyder, at vi kan komme i gang med at få væggene samlet - og sidenhen sat fast på bundrammen. Og så begynder det jo pludselig at ligne noget. Jens svinger skruenøglen de næste dage!

Der har siden sidst sneget sig en lille udfordring ind i hele projektet. Vi blev ringet op af entreprenøren på en af de sidste dage af vores ferie (Nordlekk 2018 i Falun, men det er en anden historie). Brolæggeren havde fortalt ham, at for at forhindre de yderste fliser i at skride ned fra platformen, så skulle siderne stabiliseres på en eller anden måde. Et forslag hertil kunne være en stensætning. Sådan en kunne laves for en 8-10.000 kr. Var vi lidt paf? Jo tak. For det første er det sådan noget, man gerne vil have at vide på forhånd. Og det er sådan noget vi i hvert fald forventer, at en entreprenør ved og rådgiver sine kunder om. Og så taler vi ikke mere om det, for så bliver vi bare mugne...
For det andet, så er det jo også en pæn sjat penge.

Men efter en snak med brolæggeren viste det sig, at en passende mængde jord kunne gøre det samme. Og det var vi glade for at høre, for vi synes godt nok det ville blive ret massivt med en stensætning hele vejen rundt om platformen.
Enden bliver, at der bliver sat en stensætning på bagsiden op mod hækken og lidt rundt om hjørnerne, og så kommer der jord op mod forhøjningen resten af vejen rundt. Så vil det hele også få et mere organisk udtryk, hvilket passer godt til vores havestil.

Så vi måtte have gang i den lokale vognmand, der fluks fik leveret 2 vognlæs uharpet muld, der blev løftet ind over hækken og pænt anbragt, hvor det skulle bruges. Det er en fornøjelse at arbejde sammen med folk, der kan deres kram.

Ellers skal der bare bruges lidt flere sten, og det er nemt at skaffe herude på landet. Specielt når Erik nede i nummer 4 er så super hjælpsom at bringe et læs eller to op på hans bette traktor fra en af de lokale stenstakke. Vi er ret heldige med vores naboer!

Sideløbende med alt det her, har Helle gået og sat sten rundt om det nye bed, der skal være nede ved den nye dam. Da vi samtidig med leverancen af sand til brolæggeren også fik leveret en stak sand til os, har Helle også været i gang med at blande sand og kompost, så bedet er blevet fyldt op med jord, så vi snart kan plante.

I dag tog vi lidt tid til at få sat nogle sten og gamle stykker træ ind i bedet, hvor de sådan ca. skal være. Der skal nok lidt flere sten ind, men vi skal lige have sat planterne først. Og det kommer til at vente indtil det er knap så tørt. Lige nu kan vi holde planterne i deres planteskolepotter vandet, ved at sænke dem ned i en spand med vand. Det kommer til at knibe, når først de står i bedet.

Men det tegner meget lovende. Vi glæder os meget til at se det bed færdigt.

Men ellers står resten af projektet omkring dammen og venter på vand. Men med den verserende tørke synes vi ikke, at vi vil hælde en masse vand i dammen. Så hellere vande vores stakkels blomster med det, så der ikke er alt for mange planter, der dør.

Den nye havedam tager form

Den nye havedam tager form

Overskriften på sidste post ("Det går fremad!") viste sig at være et fælt tilfælde af hybris. For der er ikke sket en skid siden. Der er lovet bod og bedring fra entreprenørens side, men tålmodigheden er ved at være lidt tyndslidt. Og det er den høflige version!

Men nu vil vi glæde os over, at næste skridt i forbindelse med haveanlægget omkring det nye orangeri er kommet et skridt videre. Vi fejrede nemlig Helles fødselsdag her i weekenden, og i den forbindelse var der en masse flinke (og stærke) mennesker på besøg. Så de gav os et nap med at få gummidugen til den nye havedam hevet på plads. Det var rigtig dejligt!

Samtidig har vi fået fat i kommunen, og der bliver en af de næste dage leveret "en lastbilfuld" kompost, så vi kan komme videre med anlægning af bed og reparation af græsplæne de steder, hvor det ikke vil blive ødelagt igen pga. orangeriprojektet.

Mobiltelefonerne var med ved operationen i går, så herunder er der lidt billeder og et par videoklip.

Vi håber meget, at vi snart kan bringe godt nyt om væsentlige fremskridt i projektet. For nøj hvor vil vi gerne snart være færdige.

Det går fremad!

Det går fremad!

Det går ikke stærkt, men vi bevæger os faktisk fremad! Vi er nu så langt, at platformen er etableret, og i næste uge bliver der lagt fliser på den. Og så kan vi begynde at tænke på opsætning af orangeriet.

Når vi er færdige med platformen bliver der også plads til at vi kan få leveret kompost til bedet ved den nye dam og dermed kan vi få det bed gjort færdigt. Så vi krydser fingre for, at tingene ruller fremad uden alt for mange forhindringer den næste tid.

Mens vi venter...

Mens vi venter...

Der bliver trænet tålmodighed her på matriklen for tiden. Det er nu 14 dage siden Tommy - vores entreprenør - skulle have startet på platformen til orangeriet. Vi kan godt afsløre, at han ikke er startet endnu. Først blev en af hans maskiner ramt af uheld (noget med noget hydralik), og i forgårs brød den lastbil, der skulle komme med stabilgrus, sammen ude i grusgraven.

Vi kan godt være lidt nervøse for, at der er et mønster her. Så om ikke andet, så bliver orangeriet samlet med håndkraft!

Men i ventetiden har Helle været myreflittig, så en masse sten er blevet flyttet, og havedam samt tilhørende bed begynder at tage form.

Bedet er faktisk et eksperiment. Det er simpelt hen første gang, vi har planlagt et bed i detaljer fra starten af. Nu må vi se, om det er noget, der skal gentages.
Vi tror det bliver flot! Rhododendron i forskellige størrelser, krybende enebær og dværgfyr. Altsammen garneret med sten og dekorative træstubbe, venligt doneret fra diverse stakke hos naboerne.

Nå, rygterne vil vide, at der kommer gang i tingene i dag. Kryds fingre!

Husk at nyde resten af haven!

Husk at nyde resten af haven!

Når man er i gang med et stort projekt, skal man passe på, at det ikke tager al ens opmærksomhed. Og vores orangeriprojekt optager trods alt kun den ene halvdel af haven. Resten ligner sig selv.

Så her er lidt billeder taget her til formiddag fra her og der i resten af haven. Der kommer flere billeder af byggeriet på et senere tidspunkt.

Nu med pakker!

Nu med pakker!

Så kom fragtmanden på besøg. Og han havde små 500kg fordelt over adskillige kolli med. Så nu er vores puslespil klar til at blive samlet - så snart vi har et sted at stille det.

Status ved udgangen af april

Status ved udgangen af april

Vi er stadig ikke kommet dertil, hvor der sker super meget. I hvert fald ikke noget, der ses på billeder. Men tingene skrider fremad. Først og fremmest, så er vi nået dertil, hvor vi er færdige med at rive ned og køre væk. Vi er nu begyndt på igen at bygge op.

Vi har fået valgt valgt en anlægsgartner, der skal lave den forhøjning drivhuset skal stå på. Lige straks foreligger det formelle, skriftlige tilbud, og forhåbentlig også en dato for, hvornår den del af arbejdet sættes igang. Hint: sådan nogen har ret travlt for tiden.

Samtidig har vi været i gang med den helt store oprydning i garagen. For i starten af næste uge, der ankommer drivhuset! I første omgang ryger det på lager i - tadaaaaa - garagen.
Lige så snart ovennævnte forhøjning er lavet færdig, så går vi i gang med at få drivhuset samlet og sat op.

Så mangler der jo "kun" hele området nede omkring havedammen. Men her er Helle stille og roligt startet på den stenkant, der skal indrammet bedet. Denne bygges af de store mængder sten Helle samt vores gode nabo, Erik, har leveret til stakken.

Og skulle vi blive træt af at kigge på byggepladsen, så er der jo resten af haven, hvor alting gror og ser dejlig friskt og farverigt ud. Det er i den grad tulipantid lige nu. Og det nyder vi meget!

Påskestatus

Vi ville ønske, at vi kunne berette om stor fremdrift på projektet. Men det har ikke været nemt at arbejde i jorden i år. Den har været stenhård. Så ud over afhentning af sten i den lokale bunke, så er der ikke sket noget som helst.

Indtil for få dage siden. Her lykkedes det Helle at få gravet lidt ude ved drivhuset. Faktisk et par dage i træk.
Lige pludselig er der fremdrift igen!

Som et sjovt lille PS, så blev Jens ringet op af Juliana Drivhuse for nogle uger siden. De ville lige høre, om ikke de skulle beholde drivhuset på deres lager lidt længere tid, da de ikke regnede med, at vi var kommet længere på grund af vejret. Og det havde de helt ret i. Så vi takkede ja til tilbudet.

Men sådan en dag med forår i luften kan bruges til andet end gravearbejde. Så Helle gik lige amok og fik luget lidt...

Men nu bliver det helt sikkert forår! - stay tuned...

Små skridt - fremad!

Små skridt - fremad!

Der er frost i jorden for tiden. Så Helle har stillet spaden på plads, da det ikke er til at komme i jorden.

Men det betyder ikke, at projektet står helt stille. Her forleden kom Jimmy vores søde nabo f.eks. forbi med adskillige grabfulde jord, som han havde skaffet et sted. Det fyldte rigtig godt i den halvdel af havedammen, der skal fyldes op. Så mangler der kun en masse harpet muld, samt nogle små øer af surbundsjord til de rhodoer, der skal stå i bedet. Men vi har bevæget os ganske meget tættere på en opfyldning.

Vi skal også bruge en masse sten til at kante af rundt omkring. Og dem kan man sagtens hente, selv om det er frostvejr. Så Helle tager med jævne mellemrum traileren med ned for enden af vejen, hvor en af de lokale landmand har smidt en ordentlig stak sten. Og stakken hjemme hos os vokser stille og roligt. Det samme gør Helles muskler!

Foruden de mere synlige ting, så måtte vi flytte markeringspælene til orangeri og terrasse. Det viste sig, at det kom for tæt på den bøgehæk vi havde sat. Så hele balladen blev flyttet 1 meter sydpå. Også denne gang forgik det i alt andet end optimalt vejr. Der er åbenbart et eller andet med os og udendørs opmåling.

Ellers tales der en del om jord og grus. Hvor meget vi lige skal bruge, hvilken slags det skal være osv. Vi kan godt afsløre, at det ikke er der, vi har vores spidskompetance. Heldigvis er Jimmy vældig flink til at dele ud af sine mange erfaringer på feltet. Så vi synes egentlig, at der begynder at tegne sig et klart billede.