Fliser og bundramme på plads

Fliser og bundramme på plads

Så sker der noget igen! - Og ja, det var på tide. Vores entreprenør har endelig fundet en brolægger. Og han og hans hjælpere farer rundt som fluer i en flaske. Så i løbet af nul komma vupti, så var der lagt fliser på hele platformen. Dem er vi så i mellemtiden gået i gang med at fjerne enkelte af igen. Der skal nemlig bores nogle huller til benene på den ramme, der skal holde drivhuset. Denne opgaver er også klaret, så rammen står direkte på fliserne. Det betyder, at vi kan komme i gang med at få væggene samlet - og sidenhen sat fast på bundrammen. Og så begynder det jo pludselig at ligne noget. Jens svinger skruenøglen de næste dage!

Der har siden sidst sneget sig en lille udfordring ind i hele projektet. Vi blev ringet op af entreprenøren på en af de sidste dage af vores ferie (Nordlekk 2018 i Falun, men det er en anden historie). Brolæggeren havde fortalt ham, at for at forhindre de yderste fliser i at skride ned fra platformen, så skulle siderne stabiliseres på en eller anden måde. Et forslag hertil kunne være en stensætning. Sådan en kunne laves for en 8-10.000 kr. Var vi lidt paf? Jo tak. For det første er det sådan noget, man gerne vil have at vide på forhånd. Og det er sådan noget vi i hvert fald forventer, at en entreprenør ved og rådgiver sine kunder om. Og så taler vi ikke mere om det, for så bliver vi bare mugne...
For det andet, så er det jo også en pæn sjat penge.

Men efter en snak med brolæggeren viste det sig, at en passende mængde jord kunne gøre det samme. Og det var vi glade for at høre, for vi synes godt nok det ville blive ret massivt med en stensætning hele vejen rundt om platformen.
Enden bliver, at der bliver sat en stensætning på bagsiden op mod hækken og lidt rundt om hjørnerne, og så kommer der jord op mod forhøjningen resten af vejen rundt. Så vil det hele også få et mere organisk udtryk, hvilket passer godt til vores havestil.

Så vi måtte have gang i den lokale vognmand, der fluks fik leveret 2 vognlæs uharpet muld, der blev løftet ind over hækken og pænt anbragt, hvor det skulle bruges. Det er en fornøjelse at arbejde sammen med folk, der kan deres kram.

Ellers skal der bare bruges lidt flere sten, og det er nemt at skaffe herude på landet. Specielt når Erik nede i nummer 4 er så super hjælpsom at bringe et læs eller to op på hans bette traktor fra en af de lokale stenstakke. Vi er ret heldige med vores naboer!

Sideløbende med alt det her, har Helle gået og sat sten rundt om det nye bed, der skal være nede ved den nye dam. Da vi samtidig med leverancen af sand til brolæggeren også fik leveret en stak sand til os, har Helle også været i gang med at blande sand og kompost, så bedet er blevet fyldt op med jord, så vi snart kan plante.

I dag tog vi lidt tid til at få sat nogle sten og gamle stykker træ ind i bedet, hvor de sådan ca. skal være. Der skal nok lidt flere sten ind, men vi skal lige have sat planterne først. Og det kommer til at vente indtil det er knap så tørt. Lige nu kan vi holde planterne i deres planteskolepotter vandet, ved at sænke dem ned i en spand med vand. Det kommer til at knibe, når først de står i bedet.

Men det tegner meget lovende. Vi glæder os meget til at se det bed færdigt.

Men ellers står resten af projektet omkring dammen og venter på vand. Men med den verserende tørke synes vi ikke, at vi vil hælde en masse vand i dammen. Så hellere vande vores stakkels blomster med det, så der ikke er alt for mange planter, der dør.

Den nye havedam tager form

Den nye havedam tager form

Overskriften på sidste post ("Det går fremad!") viste sig at være et fælt tilfælde af hybris. For der er ikke sket en skid siden. Der er lovet bod og bedring fra entreprenørens side, men tålmodigheden er ved at være lidt tyndslidt. Og det er den høflige version!

Men nu vil vi glæde os over, at næste skridt i forbindelse med haveanlægget omkring det nye orangeri er kommet et skridt videre. Vi fejrede nemlig Helles fødselsdag her i weekenden, og i den forbindelse var der en masse flinke (og stærke) mennesker på besøg. Så de gav os et nap med at få gummidugen til den nye havedam hevet på plads. Det var rigtig dejligt!

Samtidig har vi fået fat i kommunen, og der bliver en af de næste dage leveret "en lastbilfuld" kompost, så vi kan komme videre med anlægning af bed og reparation af græsplæne de steder, hvor det ikke vil blive ødelagt igen pga. orangeriprojektet.

Mobiltelefonerne var med ved operationen i går, så herunder er der lidt billeder og et par videoklip.

Vi håber meget, at vi snart kan bringe godt nyt om væsentlige fremskridt i projektet. For nøj hvor vil vi gerne snart være færdige.

Det går fremad!

Det går fremad!

Det går ikke stærkt, men vi bevæger os faktisk fremad! Vi er nu så langt, at platformen er etableret, og i næste uge bliver der lagt fliser på den. Og så kan vi begynde at tænke på opsætning af orangeriet.

Når vi er færdige med platformen bliver der også plads til at vi kan få leveret kompost til bedet ved den nye dam og dermed kan vi få det bed gjort færdigt. Så vi krydser fingre for, at tingene ruller fremad uden alt for mange forhindringer den næste tid.

Mens vi venter...

Mens vi venter...

Der bliver trænet tålmodighed her på matriklen for tiden. Det er nu 14 dage siden Tommy - vores entreprenør - skulle have startet på platformen til orangeriet. Vi kan godt afsløre, at han ikke er startet endnu. Først blev en af hans maskiner ramt af uheld (noget med noget hydralik), og i forgårs brød den lastbil, der skulle komme med stabilgrus, sammen ude i grusgraven.

Vi kan godt være lidt nervøse for, at der er et mønster her. Så om ikke andet, så bliver orangeriet samlet med håndkraft!

Men i ventetiden har Helle været myreflittig, så en masse sten er blevet flyttet, og havedam samt tilhørende bed begynder at tage form.

Bedet er faktisk et eksperiment. Det er simpelt hen første gang, vi har planlagt et bed i detaljer fra starten af. Nu må vi se, om det er noget, der skal gentages.
Vi tror det bliver flot! Rhododendron i forskellige størrelser, krybende enebær og dværgfyr. Altsammen garneret med sten og dekorative træstubbe, venligt doneret fra diverse stakke hos naboerne.

Nå, rygterne vil vide, at der kommer gang i tingene i dag. Kryds fingre!

Husk at nyde resten af haven!

Husk at nyde resten af haven!

Når man er i gang med et stort projekt, skal man passe på, at det ikke tager al ens opmærksomhed. Og vores orangeriprojekt optager trods alt kun den ene halvdel af haven. Resten ligner sig selv.

Så her er lidt billeder taget her til formiddag fra her og der i resten af haven. Der kommer flere billeder af byggeriet på et senere tidspunkt.

Nu med pakker!

Nu med pakker!

Så kom fragtmanden på besøg. Og han havde små 500kg fordelt over adskillige kolli med. Så nu er vores puslespil klar til at blive samlet - så snart vi har et sted at stille det.

Status ved udgangen af april

Status ved udgangen af april

Vi er stadig ikke kommet dertil, hvor der sker super meget. I hvert fald ikke noget, der ses på billeder. Men tingene skrider fremad. Først og fremmest, så er vi nået dertil, hvor vi er færdige med at rive ned og køre væk. Vi er nu begyndt på igen at bygge op.

Vi har fået valgt valgt en anlægsgartner, der skal lave den forhøjning drivhuset skal stå på. Lige straks foreligger det formelle, skriftlige tilbud, og forhåbentlig også en dato for, hvornår den del af arbejdet sættes igang. Hint: sådan nogen har ret travlt for tiden.

Samtidig har vi været i gang med den helt store oprydning i garagen. For i starten af næste uge, der ankommer drivhuset! I første omgang ryger det på lager i - tadaaaaa - garagen.
Lige så snart ovennævnte forhøjning er lavet færdig, så går vi i gang med at få drivhuset samlet og sat op.

Så mangler der jo "kun" hele området nede omkring havedammen. Men her er Helle stille og roligt startet på den stenkant, der skal indrammet bedet. Denne bygges af de store mængder sten Helle samt vores gode nabo, Erik, har leveret til stakken.

Og skulle vi blive træt af at kigge på byggepladsen, så er der jo resten af haven, hvor alting gror og ser dejlig friskt og farverigt ud. Det er i den grad tulipantid lige nu. Og det nyder vi meget!

Påskestatus

Vi ville ønske, at vi kunne berette om stor fremdrift på projektet. Men det har ikke været nemt at arbejde i jorden i år. Den har været stenhård. Så ud over afhentning af sten i den lokale bunke, så er der ikke sket noget som helst.

Indtil for få dage siden. Her lykkedes det Helle at få gravet lidt ude ved drivhuset. Faktisk et par dage i træk.
Lige pludselig er der fremdrift igen!

Som et sjovt lille PS, så blev Jens ringet op af Juliana Drivhuse for nogle uger siden. De ville lige høre, om ikke de skulle beholde drivhuset på deres lager lidt længere tid, da de ikke regnede med, at vi var kommet længere på grund af vejret. Og det havde de helt ret i. Så vi takkede ja til tilbudet.

Men sådan en dag med forår i luften kan bruges til andet end gravearbejde. Så Helle gik lige amok og fik luget lidt...

Men nu bliver det helt sikkert forår! - stay tuned...

Små skridt - fremad!

Små skridt - fremad!

Der er frost i jorden for tiden. Så Helle har stillet spaden på plads, da det ikke er til at komme i jorden.

Men det betyder ikke, at projektet står helt stille. Her forleden kom Jimmy vores søde nabo f.eks. forbi med adskillige grabfulde jord, som han havde skaffet et sted. Det fyldte rigtig godt i den halvdel af havedammen, der skal fyldes op. Så mangler der kun en masse harpet muld, samt nogle små øer af surbundsjord til de rhodoer, der skal stå i bedet. Men vi har bevæget os ganske meget tættere på en opfyldning.

Vi skal også bruge en masse sten til at kante af rundt omkring. Og dem kan man sagtens hente, selv om det er frostvejr. Så Helle tager med jævne mellemrum traileren med ned for enden af vejen, hvor en af de lokale landmand har smidt en ordentlig stak sten. Og stakken hjemme hos os vokser stille og roligt. Det samme gør Helles muskler!

Foruden de mere synlige ting, så måtte vi flytte markeringspælene til orangeri og terrasse. Det viste sig, at det kom for tæt på den bøgehæk vi havde sat. Så hele balladen blev flyttet 1 meter sydpå. Også denne gang forgik det i alt andet end optimalt vejr. Der er åbenbart et eller andet med os og udendørs opmåling.

Ellers tales der en del om jord og grus. Hvor meget vi lige skal bruge, hvilken slags det skal være osv. Vi kan godt afsløre, at det ikke er der, vi har vores spidskompetance. Heldigvis er Jimmy vældig flink til at dele ud af sine mange erfaringer på feltet. Så vi synes egentlig, at der begynder at tegne sig et klart billede.

Det første spadestik

Det første spadestik

Så kom dagen, hvor det første spadestik blev taget. Men inden vi kom så langt, havde vi været ude i silende regn og måle op, så vi nu har en idé om, hvor huset skal stå. De røde streger er platformen med terrasse og de blå er sådan ca. huset. Det er lidt fortegnet, men det burde give en idé.

Nu skal græstørven fjernes i hele området. Det bliver Helles motion de næste uger. Dernæst kan vi gå igang med at etablere fundamentet for orangeri og tilhørende terrasse. Der bliver tale om rimelig mange kubikmeter sand. Præcis hvor mange regnes der på... mange!

Lediggang siges at være roden til alt ondt. Så for at sikre, at Helle ikke fiser den af, har hun også været i gang med anlægge fire nye surbundsbede. Den del af haven kan alligevel ikke producere andet end mos. Så i stedet for at klippe de fire græsstrå der kommer deroppe, er der nu plantet lidt planter, der kan trives i skyggen af træer og buske.

Rydning og genetablering, fase I

Rydning og genetablering, fase I

Et af de store underprojekter udgøres af en renovering og ombygning af vores nederste havedam. Den har i en del år været utæt, og har som følge deraf fået lov til at forfalde. Når vi taler om en havedam, betyder forfalde i praksis, at den er endt med at være groet fuldstændig til i rør, græsser og iris. Der lå simpelthen en hel ø af planter ude i vandet. Og den ø var groet sammen, så gravemaskinen kunne trække det hele i én mundfuld.

Senere i projektet skal en del af dammen fyldes op med jord, så der bliver en lille høj, og så skal der i den anden halvdel etableres en mindre havedam.

Et andet mindre delprojekt var at få fjernet lidt planter.
Til en start havde Poul ovre fra Møllersminde været på besøg med sin motorsav. Det kostede vores sidste japanske kirsebær livet. Den var bare blevet alt for stor og voldsom til der, hvor den stod. De efterfølgende dage kom Poul forbi med saven, og træet var forbavsende hurtigt forvandlet til brænde. Kvistene måtte vi gerne beholde. Så dem er Helle i gang med at smide ned i vores kvashegn.

Så kom Mads på besøg. Mads er Helles fætter, der ud over at være en ualmindelig flink fyr, også er kyndig udi maskiner af enhver slags. Og et projekt af det her omfang lader sig ikke gennemføre uden dieseldrevet muskelkraft.
Som en bonus havde Mads taget Karina med, så der var også tid til at hygge og snak.

Men nu var det jo ikke hygge det hele. Mads havde medbragt "monsteret". En ganske imponerende, fjernstyret rodfræser, der blev sat på arbejde ret hurtigt. Så i løbet af et meget støjende kvarters tid var stubben til kirsebærtræet forvandlet til spåner.

Således sluttede det for det sidste japanske kirsebærtræ på Møllersmindevej 8. Læren må være, at sådan nogen bliver ret store med tiden. Og det er ikke smart, når de står tæt på huset.

Lidt senere på dagen blev bambussen fældet, og dens store og uhåndterlige rodklumper blev udsat for stubfræseren. Igen tog det ikke lang tid. Så lå der bambus i tusinde stykker ud over det hele.

Så var der rydningen af havedammen. Der var lånt en minigraver ovre hos Birgitte og Jimmy, og sørme om Poul ikke kom på besøg igen. Lyden af potente dieselmaskiner har det med at trække folk til herude på landet.

Og det var ganske heldigt at Poul kigge forbi. Det viste sig nemlig, at vores meget våde plæne ikke ville lade Mads' ladbil komme ud igen, hvis først den blev kørt derned og læsset med store tung planterester. Så nok en maskine blev indforskrevet ovre fra nummer 6, med Poul som chaffør. Og så kørte det. Efter nogle koncentrerede timer, var havedammen ryddet for planter, folie og assorterede stykker gulvtæppe, aviser og filtmåtter.

Det  så herrens ud ved dagens afslutning. Men der var blevet flyttet mange hundrede kilo plantedele væk og dammen var ryddet helt.
Græsplænen lignede noget der var løgn, og der lå folie og tæpperester overalt. Men det var gjort!

Tilbage var oprydningen af diverse fremmedlegemer på den forhenværende græsplæne (der nok skal komme til at ligne en plæne igen). Denne opgave havde Helle påtaget sig. Den kom til at indgå som en del af hendes morgentræning den næste tid.
Der blev indkøbt et par bigbags, og så kunne folie og tæpperester stille og roligt bæres om i disse i passende bidder. Da plænen var tømt og poserne fyldt, blev der bestilt afhentning af storskrald.

Oven på al den hærgen var der behov for lidt skabende arbejde. Bambussen skulle erstattes med et bøgepur, så vi om nogle år igen kan få læ for vinden.

Der blev bestilt planter hos Jespers Planteskole i Holstebro, og over et par dage blev hækplanterne sat i jorden som bestemt. Nu skal det bare gro...

Haveskuret

Haveskuret

Første delprojekt omhandlede vores haveskur. Dette var i den grad en øjebæ, og var i en stand, hvor man kun kunne frygte blæsevejr.

Så et nyt skulle bygges. Vi havde besluttet os for, samtidig at flytte det op i en anden del af haven - hvor vi i øvrigt også er i gang med lidt mindre justeringer af haveplanen. Men det er en historie, der må vente til en anden gang.

Men hvad skal man bygge? Et hurtigt overblik over markedet for færdige skure afslørede, at tilbuddene er mange og priserne ganske forskellige. Efter lidt søgen rundt omkring, faldt vi over mærket Biohort i Bauhaus. Det er et østrigsk firma, der laver vedligeholdelsesfrie skure i metal. Og de er faktisk ganske pæne også.
Vi foretrækker begge træ, men nogen gange skal man også tænke lidt fremad, og der er masser af andre ting, vi kan fordrive tiden med i vores have. Så Biohort blev valgt som leverandør.

Nu er det ikke nogen hemmelighed, at det kan blæse ganske meget nu til dags. At vi bor ude på landet gør ikke effekten af blæsten mindre. Så sådan et skur skal spændes ordentlig fast til underlaget, så det ikke ender ovre hos naboen.

Flere forskellige modeller blev undersøgt, men vi endte med punktfundamenter og en særlig aluramme, som vi kunne tilvælge til skuret for rimelige penge.
Men hvordan høvlen laver man lige 8 punktfundamenter, der skal ende i nogenlunde samme højde, så skuret er i vatter og lod? Hvor meget sand og grus skal der i beton, og hvilken mængder skal vi bruge af de forskellige ingredienser til det rumfang færdig beton vi havde regnet os frem til.
Spørgsmålene var mange, men vi endte med at få styr på det hele (længe leve Google), og med venlige naboers hjælp, fik vi også fremskaffet materialer i passende mængder.

Efter en del etaper med gravning, støbning og opfyldning med stabilgrus endte vi med et færdigt fundament. Vi havde selv lavet det hele, og i rimelig høj grad selv regnet den ud. Vi var sgu lidt stolte af vores debut som jord -og beton-arbejdere!

Men nu er det jo ikke gjort med et fundament!
Så næste step var at samle selve skuret, og få det spændt fast på sokkelen. Det viste sig at blive en ganske positiv oplevelse. Biohort leverer et godt gennemtænkt produkt, med en forbilledlig monteringsvejledning. Så slag i slag rejste der sig et skur, og ud over lejlighedsvis mangel på ekstra hænder, så var der ikke de helt store problemer. Så efter nogle dage stod der et færdigt skur, med nydeligt belægningsarbejde både ude og inde. Var vi stolte? Ja, det var vi! Og det har nu stået i adskillige måneder, så vi har vist gjort det rigtigt.

Sidste etape af projekt haveskur er nedrivning af det gamle. Hvilket jo kan være ganske underholdende. Poul kom forbi og hjalp til, til gengæld kunne han bortføre størstedelen af vores brænde, da vi ikke selv brænder ret meget af.
Som forventet stod skuret ikke specielt stabilt, så det lod sig lægge ned.

Processen generede en del affald. Træet tog Poul sig af, beton, fliser og andet godt ender nede i den ene halvdel af havedammen (herom senere) og endelig var der en masse asbestholdige tagplader. Efter noget research fandt Jens ud af, at disse kan bestilles afhentet under Horsens kommunes storskraldordning. Så en lille bigbag (der er forholdsvis stor) blev bestilt, og så blev asbestpladerne pakket heri. Og sørme om ikke de var forsvundet lige pludselig. Mageløst!

Det store projekt

Det store projekt

Helle og jeg har længe talt om at få et orangeri. De første planer var ret vilde, og temmelig dyre. Så de blev ikke rigtig til noget.

Men så skete der noget! - jo, jo. Vi var ovre og se CPH Garden udstillingen, som det Danske Haveselskab arrangerede. Og der impulskøbte vi et orangeri. Sådan bare lige!
Det var i anledning af messen nedsat med 10.000,- så vi tænkte, at skulle det være, så skulle det være nu. Vi bliver jo heller ikke yngre...

Men nu sætter man jo ikke bare et orangeri op på græsplænen. I hvert fald ikke hvis det skal blive stående. Så der skal laves et solidt underlag til det. Og når nu vi er i gang, skal der også laves en del andre projekter, der alle har ligget og ventet på, at vi gik i gang nede i den her del af haven. Et hjørne, der i det store og hele er på størrelse med en gennemsnitlig parcelhushave. Opgaverne (i hvert fald dem vi kender) er som følger:

  • Erstatning af det gamle haveskur. Det er dels i vejen, og dels ved at falde sammen
  • Totalrenovering af den havedam der er dernede, da den er utæt
  • Opførelse af let forhøjet platform til orangeriet og en tilhørende terrasse
  • Fældning af nogle træer og noget bambus
  • Plantning af bøgehæk i stedet for bambus
  • Plantning af en lille birketræslund (ja, ja. Det er bare 5 træer)

Det er sådan ca. slagplanen. En del af punkterne er i skrivende stund klaret, en del venter fortsat. F.eks. er orangeriet ikke leveret endnu, og vi forventer ikke at være klar til at sætte det op før i foråret engang.
Vi forventer også, at flere småprojekter dukker op i kølvandet på dette store projekt. De vil blive tacklet efterhånden som de opstår.

For at få noget sparring betalte vi - via Haveselskabet - for et besøg af en havearkitekt. Valget faldt på Jens Peter fra UnikaHaver, som vi tidligere har haft på besøg. Det var en rigtig god investering. Han forstår virkelig at sætte sig ind i vores tanker, og kombinere disse med hans egne erfaringer. Meget lærerigt. Og han får vores varmeste anbefalinger med på vejen.
Nedenstående plan var resultatet af en meget spændende snak.

Vi vil forfatte små indlæg om de forskellige delprojekter, efterhånden som vi kommer igennem dem. Der vil over de næste dage komme et par indlæg, der følger op på de delprojekter der allerede er afsluttet.