Helle og jeg er nys kommet hjem fra en forlænget weekend i Berlin. Som altid er en mængde billeder blevet taget. Nedenfor har jeg udvalgt nogle enkelte billeder efter forskellige temaer.

Koncert på Waldbühne

Hovedformålet med vores tur var indløsningen af Helles fødselsdagsgave fra sidste år: en koncert på Waldbühne med Berliner Philharmonikerne og pianisten Lang Lang.

Vi har set dette sted mange gange på fjernsynet, hvor Uptown Classic jævnligt leverer lidt pæn musik derfra. Men at se stedet i virkeligheden var en fantastisk oplevelse. Og en anelse udfordrende for undertegnedes højdeskræk. Når man kommer ind på området, står man og stirrer ned i et stort hul, hvor scenen er nede i bunden. Og da vi havde sikret os rigtig gode billetter, skulle vi stort set helt ned i bunden. Men der blev taget godt fat i taske og gelænder, og så gik det ellers fremad og nedad.

Det blev en fantastisk koncert, og selvfølgelig var det tørvejr! Vi er stadig lidt høje, og jeg går og fløjter "Berliner Luft" flere gange dagligt.

Potsdammer Platz og Brandenburger Tor

Potsdammer Platz og Brandenburger Tor er vel om noget indbegrebet af Berlin. Begge dele var før anden verdenskrig det pulserende centrum i Berlin. Ved Brandenburger Tor fejrede man blandt andet sejren over Danmark i 1864. Og jo, tyskerne husker stadig, at vi fik en gevaldig røvfuld der. 
Potsdammer Platz var tidligere stedet, hvor alle de fancy hoteller, barer mv. befandt sig. Det var der man gik i byen, hvis man havde penge.

Efter anden verdenskrig blev begge dele paradoksalt nok lagt fuldstændig øde, da de endte i dødszonen mellem øst og vest. Efter murens fald blev der bygget og bygget og bygget, og når man ser Potsdammer Platz og området omkring Brandenburger Tor i dag, har man ret svært ved at finde sammenhæng med billederne man har set, hvor begge steder blev patruljeret af østtyske tanks og soldater med skarpladte våben og bidske hunde.

Spree og Landwehrkanal

Et andet meget centralt element i det indre Berlin er floden Spree og den tilhørende Landwehrkanal. Og heldigvis kan man komme ud at sejle på disse to. Det viste sig, at Rederei Riedel havde deres startpunkt ganske tæt på vores hotel, og da de samtidig gav gratis sejltur til Helle i anledning af fødselsdagen, så var der jo ikke meget at betænke sig på.

Indtrykket efter den tre timer lange sejltur var kraftigt præget af de mange grønne områder langs med Spree. Dette er faktisk vedtaget ved lov. Hvis det på nogen måde er muligt, så skal der sikres offentlig adgang til floden. Og det er for bygherres regning. Og på sådan en fin solskinsdag (havde nogen forventet andet, når nu det var Helles fødslesdag?! Nej vel!) benyttede berlinerne sig flittigt af muligheden. Så der var livlig aktivitet langs med Spree. Løbere, folk der gik tur, nogen der lå og nød solen osv. osv.

Men også her kiggede den kolde krig frem. Både positivt og negativt. Lad os få det negative overstået først. Under den kolde krig udgjorde Spree og Landwehrkanal på lange stræk grænsen mellem øst og vest. Og den var således flankeret af muren mange steder, og blev patruljeret flittigt af østtyske militærfartøjer og soldater. I dag er der kun East Side Gallery tilbage af den oprindelige mur. Også dette monument er under pres, da byggegrundene ned til Spree er ret dyre. Men indtil videre har dette sidste stykke mur fået lov til at blive stående. Et monument over menneskets tåbelighed.
På den mere positive side, er der specielt omkring regeringskvarteret flere broer og bygninger, der symboliserer sammensmeltningen mellem øst og vest. Lad os håbe, at tyskerne og vi andre har lært lektien. Man kommer meget længere med respekt og tillid end med had og mistanke.

Men ellers kan sådan en tur byde på et bredt udvalg af arkitektur. Der er alt fra gamle klassiske bygninger til spritnye bygninger i glas og stål. Det paradoksale er, at ingen af bygningerne er meget over 70 år gamle. Efter anden verdenskrig var Berlin ikke meget mere end 60 cm høj på grund af de massive bombeangreb og kampene i krigens sidste dage. Så alle gamle bygninger er enten genopført fra bunden efter de gamle tegninger, eller har været så massivt restaureret, at der i virkeligheden ikke er meget af den gamle bygning tilbage. Og denne proces forløber stadig, da der selvfølgelig kræves enorme summer, for at gøre dette. Heldigvis har man holdt fast i, at Berlin ikke kun skal være glas og stål, og man vælger derfor mange steder ikke at bygge nyt, men at vente til man har råd til at genopbygge den oprindelige bygning.

KaDeWE

Kaufhaus Des Westens, i daglige tale kaldet KaDeWe, er efter sigende et af Europas fineste. Der var i hvert fald en del af de udbudte varer, der var en del ud over mit budget.

Men 6 sal er helliget fødevarer og hvad dertil hører. Og den er et besøg værd. Aldrig har jeg set så mange forskellige slags ost, kødvarer, kager, vin, sprit, krydderier osv.

Ellers følte jeg ikke helt, at jeg var med i klubben i mine Fjällräven shorts og sandaler, omgivet af Prada, Omega og hvad har vi.

Globetrotter

Og hvor kan man så sende os hen og bruge nogle timer på at ose? I en butik med masser af outdoor gear selvfølgelig. Og sådan én har de i Berlin: Globetrotter. Den her lå ud i den del af Berlin, der hedder Stieglitz. Denne del af Berlin er tilsyneladende kendtegnet ved, at den ikke har nogen specielle kendetegn. Det er der, hvor de lokale bor. Vi noterede os dog en botanisk have, der dog ikke blev besøgt i denne omgang.

Lad os bare få det overstået. Ja, den butik er enorm, og i øvrigt kun én ud af mange butikker. Udvalget er så stort, at jeg ret hurtigt opgav at huske det hele. Men butikken var meget fint og ordentligt indrettet, og der blev hele tiden ryddet op over det hele.

Et enkelt indkøb blev det også til, da jeg fandt en sammenfoldelig kamerataske, der kan være i en lomme. Ganske praktisk, når man færdes med minimalt gear, men gerne vil kunne få sit kamera i tørvejr.

Nedenfor har jeg forsøgt at få mobiltelefonen til at indfange størrelsen på butikken. Men på en eller anden måde gav den lidt op :)

U-Bahn

Under ferien brugte vi flittigt U-Bahn, der havde en station i bekvem nærhed af Hotel Berlin, Berlin

U-Bahn stationerne er et mylder af spændende motiver. På nogen af de ældre sationer kan man godt se, at de faktisk er lavet helt tilbage i 30'erne. Der er en kraftig inspiration fra art nouveau bevægelsen blandt andet.

Så er der alle de spændende ting der er opstillet sådan et sted og tog og mennesker. Med andre ord kunne jeg sagtens have tilbragt adskillige timer under jorden med mit kamera. Men nu var den en kærestetur jeg var på, så det blev kun til nogle smagsprøver :)

Post Pride

Som et sjovt lille kuriosum, krydsede Berlin Pride vores spor om lørdagen. Og man må sige, at der blev festet for fuld musik. Og store dele af Berlins midtby var lukket af.

Som de introverte personer vi er, forsøgte vi at undgå det værste spetakkel, men det viste sig, at optoget kom lige forbi vores hotel, på deres vej mod Brandenburger Tor.

Da stormen var trukket videre gik jeg ud for at købe lidt mad til koncerten på Waldbühne dagen efter, og jeg tænkte at et kamera nok kunne finde lidt motiver. Og ganske rigtigt. Jeg fik set tysk effektivitet, når den er bedst. Det hærgede gadebillede blev i løbet af 30-40 minutter forvandlet til sig daglige billede, og ingen kunne se, at der kort forinden var væltet mange tusinde feststemte mennesker forbi. Måske noget af festenergien stadig var i luften, det skal jeg ikke kunne sige.